Австралийските власти отказаха виза на тенисиста

Драматични моменти за номер 1 в мъжкия тенис. Австралия анулира визата на Новак Джокович и го задържа в карантинен хотел при пристигането му в Мелбърн. Джокович остана на летището в продължение на часове, където е бил разпитван за медицинското изключение, с което му е било позволено да влезе в държавата, без да е ваксиниран.

Новак Джокович беше задържан в продължение на няколко часа от граничните власти на летището в Мелбърн. Малко по-късно, те обявиха, че тенисистът не отговаря на държавните изисквания за влизане в страната.

„Решението е взето след преглед на даденото му медицинско изключение и разглеждане на доказателствата за него. Мога да потвърдя, че господин Джокович не е успял да представи доказателства, за да отговори на изискванията за влизане в Австралия”, заяви  Грег Хънт, министър на здравеопазването на Австралия.

Австралия отказа виза на Новак Джокович

Визата на Джокович е била анулирана, а той е бил откаран в карантинен хотел. Майката на тенисиста Диана Джокович се оплака: „Държат го като затворник. Не е честно, не е човешко. Надявам се да бъде силен, както и ние се опитваме да бъдем силни, за да му дадем енергия”.  

Предстои в понеделник съдът да реши дали да депортира Джокович обратно в Сърбия.

„Правилата са си правила. Няма специални случаи. Правилата са правила и същото ви казах вчера - това е политиката на нашето правителство, а именно силната охрана по границите по отношение на пандемията. Това гарантира, че Австралия има едни от най-ниските нива на смъртност в целия свят”, посочи премиерът на Австралия Скот Морисън.

Причината за медицинското изключение не Джокович не беше разкрита, но премиерът обяви, че преболедуването от COVID-19 през последните 6 месеца не е залегнало в правилата като критерий за допускане на влизане. Колегите на тениниста също коментираха ситуацията.

Австралия предупреди Джокович, че може да го върне

„Той е взел собственото си решение и всеки е свободен да взима собствени решения. Но те имат последствия”, заяви Рафаел Надал.

„Има правила. Има и изключения от тези правила. Не знам какво точно се е случило с документите. Знам това, което знаят всички”, посочи Даниил Медведев.

Новината, че тенисистът е получил медицинско изключение разгневи Австралия, където над 90 процента от хората на възраст над 16 години са с две дози ваксини В Сърбия обаче тенисистът се превърна в герой, като няколко хиляди души се събраха пред парламента в Белград, за да го подкрепят. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.