„Датата 1 януари 2024 г. не е застрашена под никаква форма", каза още той

„Към момента сме технически напълно готови за приемането на еврото у нас. Остават само някои дребни неща. Датата 1 януари 2024 г. не е застрашена под никаква форма. Въпросът е да проведем правилно разяснителна кампания, така че всеки да разбере какво точно означава това, какви са ползите и какви са рисковете”. Това заяви финансовият министър Асен Василев от парламентарната трибуна.

За предимствата и недостатъците от влизането в еврозоната

„Както знаете на 30 юни правителството прие план за действие по въвеждане на еврото. Той премина обществено обсъждане и е готов за приемане от Министерския съвет. Преди да бъде приет обаче искаме да направим широк обществен дебат и той да бъде обсъден, така че всички да бъдат убедени дали за тях е добре това да бъде прието”, каза още той.

Румъния отлага преминаването към еврото до 2029 г.

„Ние смятаме, че това е най-добрият план, но всички трябва да направим своя информиран избор. В момента, в който го направим обсъждането ще започне”, посочи още Василев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.