Това е притеснително, заяви Дмитрий Песков

Русия и Западът остават на напълно несъвпадащи позиции, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в интервю за Си Ен Ен.

"Не знаем какъв ще е резултатът, проведохме тези три сесии на преговори, имаме някои допирни точки. Но като цяло, по принципните въпроси, можем вече да кажем, че оставаме на различни позиции", заяви Песков. "И това не е добре, това е притеснително", добави той.

"Никой не заплашва никого с водене на военни действия", подчерта говорителят на Кремъл, докато Западът обвинява Русия, че е разположила 100 000 войници на украинската граница с цел потенциална инвазия. "Това би било лудост", добави той. "Но ние ще бъдем готови да предприемем ответни мерки", ако НАТО не изпълни руските искания, предупреди Песков, без да уточнява каква форма ще приемат тези действия, пише БТА.

"Не говорим за утре, не става дума за часове", но не искаме да водим преговори един месец, една година, просто за да обсъдим несъгласията си", подчерта говорителят на Путин. "Искаме да усетим появата на готовност да се отчетат нашите притеснения. На този етап, за съжаление, не сме постигнали този резултат".

Песков предупреди, че изпълнението на заплахата на Вашингтон да наложи безпрецедентни санкции на Русия в случай на инвазия на Украйна би било "голяма грешка". Това "би довело до спиране на всякакви отношения между нашите две страни", подчерта той.

"В нашето разбиране НАТО е организация, сформирана и създадена за конфронтация, а не за отбрана", посочи Песков, цитиран от ТАСС. "Този инструмент на конфронтацията се приближава с всяка година все по-близо до нашите граници", заяви той, като отбеляза, че Русия е наблюдавала постепенно навлизане на НАТО на украинска територия.

"Това ни приближи до червената линия, до ситуация, с която повече не можехме да се примиряваме".

САЩ ще се консултират със съюзниците си и в началото на следващата седмица ще направят изявление за дипломатическия спор с Русия, заяви съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан в интервю за телевизия Си Би Ес. "Но основното е, че сме готови за всички сценарии", добави той. "Ако Русия иска да продължава по пътя на дипломацията, ние сме напълно готови за това, ръка за ръка с нашите с нашите съюзници и партньори. Ако Русия избере пътя на инвазията и ескалацията, сме готови и за това с твърд отговор", предупреди съветникът. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.