Заседанието се състоя по искане на щатите

В Съвета за сигурност на ООН Русия и Съединените щати останаха на противоположно мнение относно украинската криза. 
За Вашингтон струпването на руски военни край границата с Украйна е "най-голямата опасност от война през последните десетилетия", а Москва обвини САЩ, ще "раздухват истерия". 

Заседанието на СС на ООН се състоя по искане на САЩ заради нарастващото опасение от предстоящо нахлуване в Украйна, въпреки че Кремъл отрича такива планове. Русия се опита да блокира провеждането на заседанието - нейният посланик Василий Небензя обвини Съединените щати, че нагнетяват напрежението с искането за разискванията. 

Американският посланик Линда Томас-Гринфийлд каза, че натрупването на войски оправдава срещата и допълни, че военното струпване е съчетано с "агресивна реторика" като част от ескалация, често наблюдавана от Русия след анексирането на Крим през 2014 г.

Лавров и Блинкен ще разговарят по телефона на 1 февруари

В изявление американският президент Джо Байдън заяви, че Съединените щати ще продължат диалога с Москва, ако Русия е искрена в изказванията си. 

"Ако вместо това Русия реши да се оттегли от дипломацията и да атакува Украйна, Русия ще понесе отговорността и ще бъде изправена пред бързи и тежки последици", предупреди Байдън. 

Той определи днешното заседание на СС на ООН като "ключова стъпка" в обединяването на света да говори в един глас и ад отхвърли употребата на сила.

Междувременно американската посланичка в ООН Линда Томас-Грийнфилд обвини днес Русия, че иска да разположи в началото на февруари над 30 000 войници в Беларус, близо до Украйна.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БНР