Двете държави излязоха с обща позиция

Китай и Русия са против разширяването на НАТО. Президентите на двете държави излязоха с обща позиция, в която критикуват негативното влияние на Съединените щати в Европа.

В същото време Вашингтон обвини Кремъл, че подготвя провокация, с която да оправдае нахлуването си в Украйна.

В Пекин руският президент Владимир Путин обвини отново Запада, че използва НАТО, за да дискредитира Русия. В първата си среща с китайския държавен глава Си Дзинпин от 2 години насам двамата не споменаха директно Украйна, но все пак дадоха да се разбере, че не одобряват подхода, който НАТО използва. 

"Двустранните ни отношения се развиха на безпрецедентно ниво. Те са в духа на приятелството и стратегическото партньорство. Отношенията ни са пример за почтена връзка, която помага и на двете страни", заяви Путин след срещата.

Междувременно, Вашингтон отново обвини Русия, че подготвя фалшиво видео с нападение на украински войници и много жертви в Донбас като претекст да нахлуе в Украйна. 
 
"Искам да е ясно, че произвидството на пропагандно видео, с разрушения, трупове и актьори, които се преструват на опечалени, е само един от многото варианти, които Русия може да използва като фалшив претекст и да нахлуе в Украйна", заяви Нед Прайс, говорител на външното министерство на САЩ.

"От 2014 сме свидетели на много коварни действия от Руската федерация. Нищо не може да ги спре от това да фалшифицират неща и да обвиняват Украйна за пореден път", каза Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна.

Кремъл реагира остро с думите, че за втори път американците обвиняват Русия, че подготвя подобна операция и припомни, че първият път не е станало нищо подобно.

НАТО: Няма да отстъпим от основните принципи

"Препоръчвам по тези въпроси да не вярвате на никого – особено на Държавния департамент", отбеляза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Междувременно част от 3-те хиляди американски войници, които президентът Байдън премести в Източна Европа, пристигнаха от Съединените щати в Германия. 

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Габриела Винарова