Според американския президент липсва единство сред западните партньори за въвеждане на още по-строги мерки

Съединените щати наложиха строги икономически санкции на Русия. По думите на президента Джо Байдън, мерките целят да превърнат Владимир Путин в “политически парий” заради нахлуването му в Украйна. Според Байдън обаче липсва единство сред западните партньори за въвеждане на още по-строги мерки. 

Сред тях са: изваждане на четирите най-големи руски банки от световните пазари, както и запор на над един трилион долара активи на тези банки, на руски фирми и олигарси, близки до Владимир Путин и членове на техните семейства, които се намират на територията на САЩ. И още:  забрана за износ към Русия на високи технологии. По думите на американският президент Джо Байдън това би попречило за модернизирането на армията, на икономиката, на технологичния сектор, както и на космическата програма на Русия.  

Забрана на Русия и нейните компании да извършват операции в долари, евро и британски паунди също е сред санкциите.

Това до, което не се стигна е изваждането на Русия от междубанковия съюз за трансфери SWIFT. Темата беше обсъдена и днес, но не беше постигнат консенсус между САЩ, Великобритания и членове на ЕС. 

“Никога не са били истински опасения за сигурността от тяхна страна. Винаги е било гола агресия за желанието на Путин за империя, с всички необходими средства, чрез изнудване на съседите на Русия чрез корупция, чрез промяна на граници със сила и накрая с война без причина. Затова ще ограничим способността на Русия да прави бизнес в долари, евро, паунди и йени и да бъде част от глобалната икономика. Ще спрем способността на Русия да финансира и разраства армията си”, заяви американския президент Джо Байдън. 

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: