По думите му трябва да мислим за инструменти на принуда, отплата и контранападение

Показахме, че няма да заменим свободата си за газ, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел пред Европейския парламент в извънредния дебат за войната в Украйна. Трябва да прекратим зависимостта си от руския газ, призова той. Показахме, че няма да пожертваме свободата за благосъстояние и напредък, добави Борел.

"Живеем в момент, в който се ражда геополитическата Европа. Сега си даваме сметка за всички предизвикателства, пред които сме изправени. Европа трябва да поеме своята отговорност. За първи път от края на Втората световна война една държава нападна друга държава. Русия разполага с ядрено оръжие и може да сплаши другите. Необходимо е да мислим за инструменти за принуда, отплата и контранападение. За мира са нужни двама, но за войната - само един. Трябва да увеличим капацитета на възпиране, за да предотвратим войната". Това заяви върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел на извънредното заседание на Европейския парламент, посветено на кризата в Украйна.

По думите му ситуацията напомня началото на Втората световна война. "Европа се сблъсква с една трагедия. Връщането й на нашия континент не трябва да ни плаши, а да ни окрили. Трагедията, опасността свързана с войната никога не избледнява. Може ли Европа да се справи с тази заплаха? Затова започнахме да работим по общи военни проекти, държавите-членки създадоха инструмент на мир, по силата на който, ще предоставим оръжие на Украйна", посочи той. И допълни, че в идните седмици ще бъде преосмислен стратегическия компас.

"След кризата трябва да променим начина си на мислене и да изпреварваме събитията. Един от уроците, които научихме от инвазията е, че трябва да мислим стратегически за целия свят. Европа трябва да разсъждава върху своята сигурност",отбеляза Борел. 

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.