Разкази за обстановката в различни части на страната

16-и ден от началото на военната операция на Русия в Украйна. В „Здравей, България” продължават разказите за обстановката в различни части на нападнатата страна.

Руската армия приближава Киев

Красимир Костадинов доскоро живее в Киев. Сега обаче е напуснал града и се намира в Западна Украйна. Обстановката на мястото, на което е, казва, че е спокойна. Обяснява, че за разлика от столицата не се чуват взривове, задействат се обаче системите за въздушна тревога.

„Медицинските учреждения работят. Ако ли не, идват доброволци - лекари, които помагат с каквото е необходимо”, отговори Костадинов на въпрос как се случва медицинската помощ, в случай на нужда.

Относно приближаващата се военна колона към Киев Костадинов изрази надежда, че териториалната отбрана на столицата ще успее да се справи.

 

 

Лили Михайлова, която живее на 130 км от Одеса, разказа, че в момента обстановката при нея е спокойна, има само въздушни тревоги. Споделя обаче притесненията си за хората в града.

„Въздушните тревоги продължават около половин минута. Притеснени сме, но няма какво да направим, няма къде да се крием. Сега сме на село и няма бомбоубежища. Стоим вкъщи, ако обстановката се влоши, вероятно ще се крием в банята”, добави Михайлова.

Тя споделя, че ако реши да се евакуира, няма проблем с това да се качи, например, на автобус. Уточнява, че храна в населеното място, в което е - има, но се наблюдава проблем с лекарствата по аптеките.

 

 

Светлана Николова се намира в град Измаил, където разказва, че е спокойно. Допълва, че в този край на Украйна има много бежанци. По думите ѝ в Харков, Киев и Мариупол е „много страшно”.

Жената е майка на момче на годинка. Споделя, че няма къде да се крият, тъй като бомбоубежището е далеч от тях. „Крием се във ваната, ако трябва”, уточни тя.

Светлана поддържа връзка със свои приятели в Киев. Те ѝ споделят, че в града има взривове и не е спокойно. В Измаил, където е тя, в магазините има продукти и всичко е наред с храната.

 

 

Александр Добробат е доброволец в отбраната на град Одеса. Той сподели, че има три малки деца.

„В доброволческата отбрана има както мъже, така и момичета, и деца. Всички млади хора в Одеса се включват в мисията да изгоним руските войски. Психически сме настроени и сме готови да убиваме нашествениците в нашия дом”, обясни Добробат.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitter и Telegram - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.