Украинският град беше завладян от руските военни, а кметът му изчезна

В град Мелитопол, който беше завладян от руските военни, вече ще се излъчват само новини от руски телевизионни канали. Това стана ясно от изявление на новоназначения кмет Галина Данилченко. Предишният кмет изчезна в петък, а Киев обвини Москва в отвличане и тероризъм.

Мелитопол стана първият украински град, в който руснаците успяха да наложат контрол чрез местната власт.  След като  кметът Иван Фьодоров беше задържан от руски военни и отведен на неизвестно място, на неговото място седна Галина Данилченко. В едно от първите си обръщения, тя обясни, че медийната политика в района ще се промени.

Нови руски удари в Украйна, още жертви и без надежда за мир (ОБЗОР)

„Днес усещаме голям дефицит на достоверна информация, която се разпространява. Затова в град Мелитопол и околностите започваме да излъчваме новини от руски телевизионни канали. Затова не забравяйте да настроите правилно вашите телевизионни приемници, за да получавате истинска информация”, каза новоназначеният градоначалник.

Къде е вече бившият кмет,  хората от Мелитопол не знаят.

„Засега нямаме информация къде ги държат. Но се надявам, че той е в града, с друга информация засега не разполагаме”, каза Арина Митева от Сдружение на българите в Мелитопол.

Галина Данилченко е позната на местните, разказа за NOVA Арина.

Преговорите между Русия и Украйна са в техническа пауза

„Тази жена ние сме я познавали отдавна, тя е жителка на град Мелитопол и, знаете, тя е представител на опозиционния блок.

Сега не можем нищо да кажем за тази жена, тя е назначена, никой не избира тази жена, само е назначена от руската власт”, обясни тя.

Мелитопол е пред хуманитарна катастрофа. Все по-трудна е и комуникацията, а от дни Арина няма връзка с десетки възрастни хора, които не излизат от домовете си. Недостигът на лекарства е факт.

БЪЛГАРСКИ ПОЛИТОЛОГ ПРЕД "ШПИГЕЛ": Путин наистина вярва, че това не е война

„Не знаем как да живеем и с какво да живеем, но сега хората нямат работа и на банкоматите също има големи опашки, нямаме налични пари”, казва местната жителка за обстановката в града.

Невъзможна е и евакуацията, твърди Арина . Според нея над 10 хиляди души с български корени искат да напуснат Мелитопол незабавно и молят за помощ.

„Искаме да ви помолим за средства, искаме България да ни помогне по този въпрос да преместим български граждани и етнически българи в България”, апелира Арина.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.