Срокът за номинации изтича в 18 часа

Управляващите избират нов управител на БНБ. Срокът за номинации изтече в 18 ч. Кандидатите за поста до този момент са двама - Андрей Гюров от "Продължаваме промяната", и Любомир Каримански от "Има такъв народ". Това е втори опит да се намери титуляр, при първия нямаше нито един кандидат. 

Слави Трифонов обяви номинацията на ИТН за управител на БНБ

Вместо с един общ кандидат, управляващата коалиция има две номинации за нов управител на БНБ. От „Продължаваме промяната” заложиха на Андрей Гюров.

„След разговори с парламентарните групи приех моята номинация да бъде издигната от „Продължаваме промяната” за управител БНБ”, заяви Гюров.

А изборът на „Има такъв народ” стана ясен след публикация на Слави Трифонов във Facebook, че Любомир Каримански вече е познато лице, и е бил тук през цялото „бурно време”.

„Нямаме твърд ангажимент по отношение на БНБ, да се явим с една кандидатура”, заяви Любомир Каримански.

Коалицията излезе с две кандидатури за управител на БНБ

Двете номинации прекараха нова разделителна линия сред управляващите. Затова другите двама в коалицията – „Демократична България” и БСП, поискаха номинацията да бъде само една.

„Ако няма единна кандидатура и кандидатът бъде избран с гласовете на опозицията, това ще означава криза”, заяви Христо Иванов.

„Напрежение в коалицията няма, не сме се разбирали с ГЕРБ и ДПС да подкрепят наша кандидат, няма новосформирана коалиция между ИТН, ГЕРБ И ДПС, няма трусове в коалицията”, заяви Станислав Балабанов.

„Най-добре е да е една кандидатура по ред причини. В политиката, ако коалицията излезе с две кандидатури, това означава, че опозицията ще реши, кой да е новият управител на БНБ”, заяви Румен Гечев от БСП.  

„На този етап няма трусове, това е един нормален процес, който ние сме уточнили с нашите партньори”, заяви Андрей Гюров.  

И двамата кандидати ще разчитат на подкрепата на своите, но и на партньорите.

„Ще се радвам да получа подкрепата на всички от коалицията”, заяви Каримански.

„Очаквам да получа подкрепата на БСП и ДБ”, каза Гюров.

„Ще коментирам качествата им по формално внесени кандидатури”, каза Христо Иванов.

„Ако се стигне до две кандидатури, най-добре е да се гласува по съвест”, заяви Румен Гечев.

Останалите парламентарни групи се отказаха да направят свои номинации. Отказаха и да коментират кой от двамата кандидати ще подкрепят при гласуването в пленарната зала.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.