Украинският президент ще говори на срещата на Алианса

В поредно видео обръщение украинският президент Володимир Зеленски предупреди западните лидери, че Русия използва икономическата си мощ, за да спре съюзниците на Украйна да се намесят във войната. Зеленски ще говори на срещата на върха на НАТО чрез видеовръзка и се очаква да призове за по-модерно въоръжение, включително самолетни и противовъздушни системи.

„Нашата позиция, нашата силна позиция ще бъде представена на тези три срещи на върха. Ще видим кой е приятел, кой е партньор и кой се е продал и ни е предал. Животът може да бъде защитен само в единство. Свободата трябва да бъде въоръжена. Сигурен съм, че хората ще покажат как ни подкрепят. Но политиците също трябва да подкрепят свободата. Те трябва да подкрепят нашата борба за живота ни. Очакваме сериозни стъпки от НАТО, ЕС и Г-7”, посочи украинският президент.

Великобритания праща още 6000 ракети на Украйна

Освен това Зеленски призова хората по света да протестират публично срещу войната днес, тъй като се навършва един месец от началото на инвазията.

„Войната на Русия не е само война срещу Украйна. Значението й е много по-мащабно“, каза Зеленски, който за първи път произнесе обръщението си на английски.

„Русия започна войната срещу свободата. Но това е само началото за Русия. Тя се опитва да пороби свободата на всички хора в Европа. На всички хора по света. Тя се опита да покаже, че само грубата и жестока сила има значение. Светът трябва да спре Русия. Светът трябва да спре войната. Мина вече месец. Това е толкова много време. Войната разбива сърцата ни, както и на всеки свободен човек на планетата", каза Зеленски, цитиран от БГНЕС. „Излезте по площадите, по улиците. Станете видими и чути“, допълни Зеленски.

За този 1 месец, Украйна е издържала шест пъти по-дълго, отколкото планирал врагът, смята още украинският президент. „Те бяха сигурни, че Украйна не е държава. Те бяха сигурни, че ние не сме народ. Те сами се излъгаха", каза той по адрес на ръководството на Русия. „Това е тяхното държавно самоубийство, а ние само защищаваме своя живот", допълни украинският президент, цитиран от БТА.

 

 

В речта си Зеленски се обърна и към гражданите на Русия, като декларира, че Киев полага всички усилия да сложи край на тази война и увери, че тогава руски деца "повече няма да бъдат пращани на умират на наша земя, на наша територия". „Спасявайте своите синове от войната, разказвайте истината за войната", призова президентът на Украйна. Той прикани руснаците, ако имат възможност, да напускат Русия, за да не плащат данъци, с които да се води война.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.