Спортният министър на Великобритания вече заяви, че на спортистите от двете държави ще бъде отказано участие

Ръководството на „Дъ Ол Инглънд Клъб” е готово да лиши всички тенисисти от Русия и Беларус от участие в тазгодишното издание на „Уимбълдън”, съобщава британският вестник „Телеграф”.

Независимият статут на „Дъ Ол Инглънд Клъб” означава, че организацията може да налага наказания и забрани без да се страхува от съдебни дела. Заради страха от такива ATP и WTA позволиха на руски и белоруски тенисисти да участват в турнири като неутрални атлети, макар препоръките на Международния олимпийски комитет да бяха за пълно изключване на спортистите от двете държави заради военната инвазия в Украйна.

„Частните клубове имат по-голяма свобода спрямо ATP и WTA и могат сами да решават кой да играе и кой не. Ако ръководиш главния тенис тур, можеш да спираш състезатели, само ако имаш доказателства за използване на допинг или уреждане на мачове например. Ако ATP или WTA наложат подобни забрани, те веднага ще бъдат съдени от тенисистите, тъй като това би им попречило да се изхранват. Но за „Уимбълдън” това не е голям проблем”, заяви източник от организацията, цитиран от „Телеграф”.

Крайният срок за подаване на заявки за участие в Откритото първенство на Великобритания е в средата на май и дотогава ще бъде взето решение какво да се прави със спортистите от Русия и Беларус.

Спортният министър на Великобритания Найджъл Хъдълстоун вече заяви, че на спортистите от двете държави ще бъде отказано участие в турнира, освен ако не дадат гаранции, че не подкрепят руския президент Владимир Путин. Миналата седмица Хъдълстоун добави, че такива гаранции ще бъдат изисквани под формата на декларация, в която тенисистите ще трябва да напишат, че не получават пари от Путин, Русия или Беларус и че няма да правят коментари в подкрепа на руския президент или двете страни.

Турнирът „Уимбълдън” започва на 27 юни. Сред най-известните тенисисти, заплашени от лишаване от право на участие са руснаците Даниил Медведев, Андрей Рубльов и Аслан Карацев, както белорускинята Виктория Азаренка.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Георги Генов
Източник: БТА