Това заяви министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар

Министърът на отбраната Хулуси Акар изрази подозрение относно възможността за умишлено оставяне на мини в Черно море в опит да се проправи път на миночистачите на НАТО да навлязат в тези води.

Обръщайки се към членовете на Централния съвет за решения и изпълнителния съвет (MKYK) на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на заседание, министърът на отбраната Хулуси Акар заяви: "Имаме съмнения, че мините са били оставени умишлено. Може би тези мини са били оставени в рамките на план за навлизане на миночистачи на НАТО в Черно море".

Мина е открита в Черно море край Кефкен

Презентацията на Акар на партийната среща включваше важна информация за развитието на отбранителната индустрия и войната в Украйна, съобщи вестник "Хюриет".

Министърът заяви, че евентуалният план може да има за цел да окаже натиск върху Турция, но Анкара е решена да спазва изискванията на Конвенцията от Монтрьо, съобщи всекидневникът, позовавайки се на анонимни източници.

"Ние не знаем кой е оставил мините в Черно море. Те са руско производство, но въпросът коя държава ги е оставила се разследва. Има сведения, че става дума за около 400 мини. Разговаряхме с българските и румънските власти. Те също извършват мониторинг", заяви Акар. „Някои твърдят, че може би мините са били оставени в Черно море в рамките на план за навлизане на миночистачи на НАТО в Черно море, за да се окаже натиск върху Турция“, каза Акар. "Но ние ще спазваме правилата от Монтрьо. Няма да допуснем военни кораби в Черно море. Няма да позволим Черно море да бъде въвлечено във война", каза той пред членовете на партията.

Турция откри мина в Черно море, близо до границата с България

Министърът също така подчерта, че тези мини обикновено се заключват, когато се откъснат от въжето, но Турция отбеляза, че такава система не съществува в мините, които турските военни са унищожили. "Така че е възможно да са били оставени така нарочно. Разследваме това", добави той.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Станимира Шикова
Източник: БГНЕС