Той заяви това на пресконференция след заседанието на Съвета на ЕС в Люксембург

ЕС все още не е взел никакви решения относно петролното и газовото ембарго срещу Русия, тази възможност се обсъжда, каза първият дипломат на ЕС Жозеп Борел на пресконференция след заседанието на Съвета на ЕС в Люксембург в понеделник.

Борел: Очаквам ожесточаване на боевете в Донбас в следващите дни

Евентуалният отказ на ЕС от петрол и газ от Русия няма да спре руската армия в Украйна, заяви още Борел, цитиран от медиите. „Нека нямаме илюзии: ако спрете вноса на газ и петрол днес, то през следващите седмици това няма да спре руската армия”, посочи той.

Борел също така подчерта, че ЕС е готов да продължи да предоставя военна помощ на Украйна в допълнение към вече отпуснатите за тази цел 1,5 милиарда евро.

„Войната на Русия в Украйна, а не санкциите, наложени на Москва, причинява ескалираща световна продоволствена криза”, каза още първият дипломат на ЕС. „Те причиняват недостиг. Те бомбардират украински градове и провокират глад в света", каза той и добави, че руските военни "сеят бомби по нивите на Украйна, а руски военни кораби са блокирали десетки кораби, пълни с пшеница".

„Те бомбардират и унищожават запасите от пшеница и не позволяват тази пшеница да бъде изнесена“, подчерта Борел. Той предупреди, че в допълнение към военните битки, бушуващи на украинска земята, „има още една битка: битка на разказа“. Докато Москва се опитва да представи западните санкции като „отговорни за недостига на храни и растящите цени“, Русия е тази, която „провокира глад в света, като блокира пристанищата, пшеницата и унищожава запасите от пшеница в Украйна". „Спрете да обвинявате санкциите. Руската армия е тази, която причинява недостиг на храна“, каза ръководителят на евродипломацията.

Нехамер: Срещата ми с Путин беше пряка, открита и твърда

Коментарите му дойдоха, след като ООН предупреди миналата седмица, че глобалните цени на храните достигнаха рекордно високо през март след нахлуването на Русия в житницата Украйна.

Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) заяви, че прекъсването на износа след инвазията на 24 февруари, съчитано с международните санкции срещу Русия, са предизвикали страховете от глобален глад. Притесненията бяха особено остри в Близкия изток и Африка, където вече се проявяваха негативни ефекти.

Русия и Украйна притежават огромни райони за отглеждане на зърно, които са сред основните житници в света. Реколтата им представлява голям дял от световния износ на няколко основни стоки, включително пшеница, растително масло и царевица. Русия и Украйна заедно представляват около 30% и 20% от световния износ съответно на пшеница и царевица през последните три години, съобщи ФАО.

Организацията смята, че гладът в Западна Африка и регионите на Сахел, които силно зависят от руски и украински зърнени храни, може да се влоши и да засегне над 38 милиона души до юни, ако не бъдат взети мерки.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС