От ИТН се опитаха да убедят партньорите си да размислят

Напрежение в управляващата коалиция. Провали се процедурата за избор на управител на БНБ. След две гласувания парламентът не одобри предложената от „Има такъв народ” кандидатура на Любомир Каримански.

На финалната права от партията на Слави Трифонов обявиха защо не са се отказали от своя човек за управител на Българската народна банка. Опитаха и да убедят партньорите си да размислят и да кажат „Да“ на Любомир Каримански.

Христо Иванов: Очевидно имаме проблем в коалицията

„През последната тежка година г-н Каримански беше основният фактор държавата да има два бюджета в тежки времена. Ние сме част от коалицията и тя все още не се е разпаднала. В момента коалицията има представен кандидат”, заяви Тошко Йорданов.

Опитът беше неуспешен, а отговорът на другите три партии във властта – да няма избор сега и да се търси нов кандидат.

„Надявам се след кратка великденска почивка да сме отпочинали, емоциите да отстъпят, разумът да надделее”, каза депутатът от „Демократична България” Христо Иванов.

Каримански: Разбрах, че преследването на сметката е по-важно от продължаването на промяната

Разумът отстъпи място на атаките. От БСП заподозряха опозицията в тайни договорки с „Има такъв народ“.

Георги Свиленски се обърна към ГЕРБ като заяви, че ако подкрепят кандидатурата на Каримански, трябва да кажат на каква цена го правят и допълни: „Вие ще подкрепите кандидата на групата, която ви нарича “Джипко Бибитков”.

„За търговия и не може да ми говорите вие, г-н Свиленски. Няма да ви напомням когато се говореше, че коалицията ви пада, ако не мине изборът. Така че замълчете, извинете се”, каза в отговор Десислава Атанасова  ГЕРБ-СДС.

За напрежението в пленарната зала от ГЕРБ-СДС намериха лекарство. Но го дадоха на зам.-председателя на парламента Мирослав Иванов, с мотив, че е повишил тон. Обратно към дебата – призив за избор дойде и от ДПС.

Петър Чобанов: ПП бе деструктивната сила, попречила за избирането на управител на БНБ

„Хайде да си изберем кандидат на БНБ. Каримански е един чудесен кандидат, стига сте слугували на олигарсите”, призова от парламентарната трибуна Йордан Цонев от ДПС.

Искането не се хареса на „Възраждане“. Цончо Ганев категорично заяви, че няма как да подкрепят кандидат, който ще работи за въвеждане на еврото в България.

А резултатът дойде с гласуването, при което Любомир Каримански получи подкрепа само на две от общо седемте партии в парламента. И не застана начело на Народната банка. Вече извън състезанието, Каримански се обърна към коалиционните си партньори за уроците, които е научил.

„Забележително е, че нямаше помия срещу мен докато само аз бях анонсиран кандидат. Не е ли странно? Разбрах, че преследването на сметката е по-важно от продължаването на промяната. Да ми е за обеца на ухото”, каза кандидатът на ИТН.

Така – сега отново ще се търси шеф на Българската народна банка.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.