Те ще направят пореден опит да дадат зелена светлина за разплащане на част от задълженията към фирмите

Парите за пътища - пак ключова тема в парламента. След три седмици скандали в управляващата коалиция депутатите ще направят пореден опит да гласуват решение, с което да дадат зелена светлина за разплащане на част от задълженията към фирмите.

В пленарната зала днес имаше редица скандали и обвинения, както в коалицията, така и между бившата и настоящата власт. От „Продължаваме Промяната” искат да бъдат изплатени 50%. От „Има такъв народ” попитаха откъде ще дойдат парите.

Постигнато е единно решение за парите за пътища

В основата на скандалите беше въпросът - как да се отпуснат парите към АПИ за ремонт на пътищата.

„Разбираме, че държавата е притисната до стената и трябва да вземе някакво решение. Правим едно Соломоново решение, в което даваме 50% в момента, но слагаме контрол за вторите 50%”, обясни Настимир Ананиев от ПП.

„Ако ние направим, каквато и да е промяна или вземем пари от АПИ, или от МРРБ, то това си е вид скрита актуализация на бюджета, което аз лично не бих допуснал”, посочи Любомир Каримански от ИТН.

Имаше и обвиненията между бивши и настоящи управляващи.

„Очевидно е, че в този случай Министерския съвет се опитва да прехвърли своята отговорност на Народното събрание. Вместо да платите на 100% незабавно и веднага на строителните фирми. Така че не си измивайте ръцете с Народното събрание”, настоя Николина Ангелкова от ГЕРБ-СДС.

„Репликата „ремонт на ремонта” стана именно през тези години и влезе като нарицателно за начина, по който се правят пътищата в България”, каза Борислав Гуцанов от БСП.

„Да напомня, че става въпрос за над 1 млрд. лева. Наистина това, което правите в момента, е да ни въвличате в една корупционна схема”, смята Елена Гунчева от „Възраждане”.

Искане на ГЕРБ да отпадне великденската ваканция също противопостави партиите.

„Вероятно всички сме уморени, но можем през следващата седмица в сряда, четвъртък и петък да заседаваме. Както и утре да проведем редовния парламентарен контрол. Защото ще останем с убеждение, че вие криете умишлено членовете на Министерския съвет”, коментира Десислава Атанасова.

„Бих искал да напомните на г-жа Атанасова, че Разпети петък е официален празник по инициатива на Бойко Борисов, който каза, че „Началникът горе е разпоредил в петък да не се работи”, заяви Кирил Симеонов от ИТН.

„Рейтингът на парламента няма да се вдигне с отмяна на ваканцията. Да се отнасяме сериозно към институцията, в която се кълнем”, призова Йордан Цонев от ДПС.

В пленарната зала имаше минута мълчание по повод 146 години от Априлското въстание.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.