Експертите предупреждават за възможни опити за проникване в компютърните мрежи на стратегически институции

В Чешката република са извършени кибератаки срещу уебсайтове на летища, железници, държавни и общински институции, както и на търговски дружества. Това съобщи вестник „Mlada fronta Dnes“, като се позова на Националната администрация по кибер и информационна сигурност.

Съобщава се, че това са т.нар. DDoS атаки, при които към чешки уебсайтове се изпращат прекомерно голям брой едновременни заявки от чужбина и те се сриват поради претоварване на сървърите. По-специално Чешките железници не могат да продават билети онлайн, отбелязва вестникът.

„Български пощи” са станали обект на сериозна кибератака

Националната администрация по кибер и информационна сигурност издаде предупреждение за повишена заплаха от хакерски атаки срещу обекти в Чешката република поради ситуацията в Украйна. Експертите предупреждават за възможни опити за проникване в компютърните мрежи на стратегически важни държавни институции и предприятия, уебсайтове на обществени служби и медии.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Редактор: Цветина Петкова
Източник: БГНЕС