"Да се говори, че като даваме оръжие на Украйна, участваме във войната е лъжа, която трябва да бъде разобличавана постоянно",, смята Йордан Иванов

"Няма изненада от това, че Руската федерация предприе такъв ход със спиране доставките на газ, те се доказаха като непредведим партньор и котрагент. Това е политически инструмент, не търговски ход", каза в "Твоят ден" по NOVA NEWS Йордан Иванов, зам.-председател на ДСБ, областен управител на Пловдив.

"Важно е какво каза министърът на енергетиката, че няма рискове, има газ и ще намерим алтернативни доставки. Държавата има резерви в рамките на месец и управляващите трябва да гледат на това като възможоност да се скъса зависимостта от Русия, което не бе сторено повече от десетилетия", допълни Иванов.

Относно коалицията и управлението, Йордан Иванов заяви, че от "Демократична България" винаги са казвали, че тя е трудна и взимането на решения не е лесно.

"Идеологическа спойка между нас и БСП няма и никога няма да има, това е нормално, всичко друго е лъжа. Но има линии, които не можем да прекрачим - линията на европейската солидарност, да помогнем на нападнатия. Решението за военно подпомагане на Украйна е определящо за нас като държава от ЕС", смята той.

Иванов заяви, че ако не се вземе такова решение, колективните органи на "Демократична България", ще преценят как да се подходи и дали да се напуска управлението.

"Да се говори, че като даваме оръжие, участваме във войната е лъжа, която трябва да бъде разобличавана постоянно", категоричен е зам.-председателят на ДСБ

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.