Този път дебатът беше отложен заради висящо дело във Върховния административен съд

Трети, неуспешен опит, Висшият съдебен съвет да реши ще прекрати ли предсрочно мандата на главния прокурор Иван Гешев или не. Този път дебатът беше отложен заради висящо дело във Върховния административен съд.

Гешев: Чрез измислени основания се оказва въздействие върху Прокуратурата

За пореден път главният прокурор Иван Гешев определи като „смешни" основанията за исканата му оставка. „Едва ли основание за отстраняване на главен прокурор на страна от Европейския съюз може да бъде това, че той е подарил български класици на неправителствена организация”, каза той.

„Това е една илюстрация за арогантното и неуважително отношение към правозащитните организации. Нека също така да припомним, че в основанията са и недопустимите атаки срещу българската адвокатура”, каза министърът на правосъдието Надежда Йпрданова.

Гешев не отстъпи и от тезата си, че искането за предсрочното му освобождаване цели овладяване на прокуратурата.

„И най-вероятно за използването й, надявам се да не е така, като бухалка срещу хора, които мислят по различен начин и за постигане на определени политически интереси”, посочи Гешев.

„Това е един от многото примери за тенденциозно изнасяне на информация и предубеденост от страна на прокуратурата, без след това да следват реални действия”, коментира Йорданова.

КС решава казуса със закриването на спецсъдилищата

Въпреки декларираното и от двете страни желание за дебат по съществото още днес, такъв не се случи. По предложение на представляващия ВСС Боян Магдалинчев, първо ще се изчака решението на Върховния административен съд по жалба на Надежда Йорданова. Магистратите там трябва да кажат длъжни ли са кадровиците да разгледат отхвърлените досега основания.

„До дебат по същество ще се стигне. Това е решението на Конституционния съд”, отбеляза Йорданова.

Гражданското сдружение БОЕЦ, което обичайно организира протест, когато се обсъжда оставката на Иван Гешев, се прояви с нова акция. Оттам внесоха 10 хил. подписа на български граждани, които желаели смяната на обвинител номер едно.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.