Десетки хиляди изпълниха централния булевард на Тбилиси

Десетки хиляди грузинци изпълниха централния булевард на Тбилиси. На масов митинг те поискаха страната им да се присъедини към Европейския съюз.

Снимка: БГНЕС

Участниците носеха плакати, на които пишеше „Ние сме Европа” и „Ще се видим в Европейския съюз”. Някои от тях носеха украински и молдовски знамена. Причината е, че на последното си заседание Европейската комисия препоръча Украйна и Молдова да получат статут на кандидати за членство. За Грузия нямаше такава препоръка.

Снимка: БГНЕС

Участниците в митинга настояваха правителството да извърши възможно най-бързо поисканите от Брюксел промени. Те включват реформи в съдебната и избирателната системи и свобода за медиите.

Снимка: БГНЕС

 „Сега е моментът, в който най-сетне можем да се измъкнем от руската сфера на влияние, да бъдем в Европа и в позиция да защитим своя суверенитет и независимост. Гласът на хората е много важен в този процес, но не мисля, че правителството работи за постигането на целта”, каза Антон Кокая, който е участник в митинга.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.