Вижте как Цветозар Томов и Румяна Дечева коментират машинния и хартиения вот

Отливът на гласове и страха от машинния вот може да се преодолеят с разяснителна кампания. Около това се обединиха в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS зам. председателят на ЦИК Цветозар Томов и Румяна Дечева от обществения му съвет.

По дебата кой е най-добрият начин на гласуване, Томов посочи: „Възможен е и единият, и другият вариант – и машина, и хартиена бюлетина. Личното ми мнение е, че най-лошият начин е микс, защото това сериозно затруднява работата на секционните комисии”. 

Хората трябва да имат избор на технология на гласуване, смята той. Но според него в перспектива трябва да се мисли за вариант, при който да се прави избор без да е необходимо в една секция да се гласува по двата начина..

За Румяна Дечева общественият интерес е да се направи анализ защо има отлив от вот, а не без такъв анализ да се твърди, че причината е машинното гласуване. „Минахме през 3 парламентарни избора минлата година. Това някой анализира ли го като причина за участие или неучастие? Имахме COVID, имахме ограничения, имахме умората от избори", посочи Дечева.

Двамата представители на ЦИК коментираха и разписките от машнния вот, за които от "Възраждане" искат да се сравняват с отчета от хартиените бюлетини. „Трябва да има възможност да се проверява. 1,5 до 4% се проверява в света. Нека да има повече, ако това ни направи щастливи, но се губи доверие", посочи Дечева. 

„Мен не ме притеснява броенето на разписки. Притеснява ме това, че се предлагат текстове, при които при различия между ръчното броене на разписките и машинния вот ще се вземе предвид ръчния вот”, посочи Томов. Според него е по-добре да има експертиза в случаи на установени разлики, а не да се вкарва в закона, че ще се взема за вярно ръчното преброяване, защото така "отваряме кутията на Пандора за изборни машинации и измами”.

Повече от 22 пъти е променян Изборния кодекс от 2014 г. и нито една политическа формация не създаде условия за широк обществен дебат по него, заключи Румяна Дечева. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала ѝ във Vbox7.