По време на взрива загинаха 7 души - българският шофьор, петима израелски туристи и атентаторът

Днес се навършват 10 години от терористичния акт на летището в Бургас. На 18 юли 2012 г., точно в 17:23 часа на паркинга на летище Бургас избухна бомба между три автобуса, които трябваше да извозят израелски туристи до хотелите им в Слънчев бряг.

По време на взрива загинаха 7 души - българският шофьор, петима израелски туристи и атентаторът Мохамед ел Хюсейни. 10 години по-късно двама от заподозрените за атентата все още се издирват с червена бюлетина на Интерпол.

Херо Мустафа сред гостите за 10-годишнината от атентата на бургаското летище (СНИМКИ)

Тази вечер пред мемориала на летището в Бургас имаше церемония в памет на петимата загинали туристи от Израел и българския водач.

18 юли 2012 г ,точно в 17:23 ч на паркинга на летище Бургас избухва бомбата между три автобуса. В тях трябвало да се качат туристи от Израел, за да отидат в хотелите си в Слънчев бряг. Пристигнали у нас на почивка минути по-рано с полет от Тел Авив.

Умират 7 души- българският шофьор Мустафа Кьосов, петима израелски туристи и атентаторът Мохамед ел Хюсейни.

10 г. по-късно тогавашният посланик на Израел у нас разказва, че не са имали конкретна информация за готвения атентат.

„Да, можеше да се усети, че имаше атмосфера на подготовка, но конкретна информация нямахме. А защо казвам, че можеше да се усети тази атмосфера, факт е, че друг екип беше възпрян малко по-рано, идвайки от Никозия, от Кипър, и тях успяхме да ги спрем”, казва Шаул Камиса Раз, посланик на Израел в България през 2012 г.

В дните преди 18 юли атентаторите обикаляли българското Черноморие, за да огледат мястото, на което да активират взрива. Избрали летището в Бургас.

„Причината да се избере цел като летището не е само, че тук е по-лесно и по-удобно да се направи,  а и също летището символизира държавна институция”, казва Шаул Камиса Раз.

Делото приключи през 2020 г. с две  доживотни осъдителни присъди за Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан. Те са осъдени да заплатят рекордни финансови обезщетения на близките на загиналите. И двамата обаче все още се издирват с червена бюлетина на Интерпол.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.