Хотелиерите, приютили бежанци, твърдят, че държавата не им е изплатила компенсациите

Хотелиери на протест заради неизплатени суми за украинските бежанци. В сутрешните часове те блокираха пътя Бургас-„Слънчев бряг” при кръстовището край Равда. Собствениците на хотели по Южното Черноморие твърдят, че държавата не им е платила парите за април и май за украинските бежанци. На протеста ги подкрепиха и украински майки с деца.  Министърът на туризма в оставка Христо Проданов обяви, че тази седмица трябва да започне изплащането на  сумите за май.

Блокадата започна малко преди 8,30. Десетки хотелиери и украински бежанци, намерили подслон в хотели по цялото черноморие затвориха пътя Бургас-Несебър.

„Разочаровани сме от забавянето на плащането за май. Има колеги, които не са получили пари и за април. Тук сме, за да ни чуят", обясни Елена Андонова. 

По думите на Веселин Данов той приема бежанци от края на март и не е получавал пари за това до момента.

„Хората и доставчиците влизат в положението ни, но докога това ще бъде така?”, коментира Деси Николчева.

Държавата трябваше след проверка на документацията да покрие разходите за настаняване и 

изхранване на украинските бежанци. До 31 май те бяха настанени срещу 40 лв на ден, а от 1 юни програмата предвижда по 10 лв са нощувка или 15 с изхранване.

Хотелиерите споделят, че не могат да изгонят бежанците и трябва да продължат да се грижат за тях. 

“Не знам къде ще отидем, за това даже и не сме мислили. Благодаря, че има такива хора, които ни подслониха, защото ние сега нямаме къде да се върнем. В моя град всеки ден има обстрел, по 3-4 пъти има въздушни тревоги. И не искаме да мислим, ако се окажем на улицата къде ще отидем”, каза Марина, родом от украинския град Мариупол. 

„Правили сме опити да се свържем с Министерството на туризма. Казват, че ще получим парите след определен период от време, има техническа проверка на документация и т.н.”, каза Христо Чапкънов.

„Тази седмица трябва да бъдат изплатени всички средства за май по първата програма. Веднага след това ще стартираме и с тези по новата програма. Там ще бъде по-лесно, защото базите са по-малко и има определени условия”, заяви министърът на туризма в оставка Христо Проданов.

„Парите за май наистина ще се забавят, защото първо имахме да уточним всички плащания. Имаше някои, които са надплатени, както и такива, при които е платено с ДДС, а не са регистрирани по ДДС. Имаше случаи, в които лицето е регистрирано, че е започнало работа на 16-и, а то е напуснало държавата на 14-и. Трябваше и всички държавни общински бази от началото на програмат да бъдат изчислени. И все пак са минали едва 40 дни, откакто са подадени документите, а трябва да се обработи цялата тази информация. Става въпрос за над 1000 места за настаняване”, коментира Проданов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.