Някои членове на ЕС не подкрепят тази инициатива

"Полското правителство работи по механизъм, който ще лиши руските граждани от правото да получават визи за пътуване в Полша", заяви заместник-министърът на външните работи на Полша Пьотр Вавжик пред полското национално радио.

Според Вавжик Полша подкрепя разширяването на санкциите на ЕС срещу Русия, така че да включват ограничения за издаване на туристически визи за руски граждани. Служителят обаче отбеляза, че някои членове на ЕС не подкрепят тази инициатива.

"Основните членове на ЕС, включително Германия, Франция и Нидерландия, остават против", каза Вавжик.

Русия уведоми САЩ, че има риск за отношенията им, ако я обявят за държава спонсор на тероризма

"Като се има предвид тяхното противопоставяне..., Полша работи върху едностранно решение".

Вавжик добави, че Полша - заедно с Литва, Латвия, Естония, Чехия и Словакия, все още работи, за да убеди ЕС да въведе такива ограничения.

"Можем да очакваме решение по този въпрос през следващите седмици", заключи Вавжик.

Високопоставеното лице отбеляза, че Полша не издава туристически визи на руснаци от няколко месеца насам. Руските граждани могат да получат само работни и транзитни визи, в полските посолства и консулства.

Досега само Финландия, Естония и Литва официално са подкрепили предложението на Украйна страните от ЕС да забранят влизането на руски граждани, като предприемат стъпки за въвеждане на ограничения за руснаците, пътуващи до тези страни. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС