Според Любомир Кючуков може да очакваме тя да е дълга и изтощителна

"Войната за победа се превърна във война на загубите". Това е най-краткият коментар на Любомир Кючуков за ситуацията в Украйна половин година след започване на военните действия там. В предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS международният анализатор, дипломат и бивш заместник-министър на външните работи посочи като обстоятелство в подкрепа на тезата си, че и двете страни все повече броят загубите на противника, вместо собствените си постижения. 

"Руското настъпление до голяма степен беше лимитирано, украинско контранастъпление отсъства", посочи той и добави, че на терен Русия се опитва да консолидира своя контрол върху вече завладените територии.

Според него може да се очаква война на изтощението. „Големият проблем е, че никой не иска мир. Нито Русия, нито Украйна, нито ние – говоря за НАТО и съюзниците на Украйна в този конфликт”, посочи Кючуков.

Той коментира още, че се наблюдават два  подхода при въоръжението на Украйна. "САЩ, Великобритания, Полша и Прибалтика въръжават с цел победа. А страни като Германия, Франция и Италия подпомагат Украйна с цел да не загуби, което е доста различно. Едните дават нападателни оръжия, а другите – отбранителни. И тук големият проблем е, че целта примирие изпадна в политически план. И докато липсва този стремеж, включително и натиск на Европа за сключване на примирие, ние ще продължим в този ход на военните действия една продължителна, изтощителна война".

Гутериш ще се срещне със Зеленски и Ердоган в Лвов

За срещата днес между ген.секретар на ООН Антонио Гутериш, украинския президент Володимир Зеленски и турския му колега Реджеп Ердоган експертът по външна политика припомни, че ще се фокусира върху украинското зърно и ситуацията около Запорожката АЕЦ. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.