Борисов напомни, че са за 100% диверсификация от "Газпром"

Снощи комуникационните източници на ГЕРБ във Facebook са били ударени от "тежка хакерска атака". Това съобщиха на брифинг представители на партията с лидера им Бойко Борисов.

Три публикации са били на прицел - всички, свързани с енергетиката и вноса и износа на газ и петрол, както и по думите на ГЕРБ "с далаверите, които са се вършили с посредниците, намесени в тези сделки от страна на бившите управляващи". 

Двете от публикациите са от пресконференция на ГЕРБ преди броени дни. Атакувани са клипът с описанието на газовите доставки, което направи Делян Добрев. И самата графика, която той представи пред медиите.

СПОР ЗА ГАЗА: ГЕРБ обвини ПП в сделки, нанесли щети на държавата (ОБЗОР)

Борисов: Най-изгодното правителство в полза на Русия е правителството на Кирил Петков

Третата статия е разпростанена от журналисти фалшива новина, че Бойко Борисов е казал, че през 2023 година "Газпром" трябва да се върне в България, уведомиха още от партията.

Още от момента на пускане във Facebook са забелязани "масирани атаки"  с коментари под тези публикации – еднакви, с едни и същи правописни грешки от профили с една, две снимки и откровено неистински, коментира специалист по киберсигурнос на ГЕРБ:

„Когато ги анализирахме, установихме, че почти всички са взети от руската социална мрежа В контакте и често имената, които се представят зад тези профили, са руски. Дори основното име да е българско, има начин да се разбере, че е регистрирано като руски гражданин преди това“.

Според ГЕРБ технико-политическата логика вероятно води към това откъде идва атаката. По думите на лидера на партията Бойко Борисов "тази яростна атака" може би е дошла от факта, че е заявил готовност да докаже с цифри, че при управлението на ПП, ДБ и БСП сме станали "много по-зависими от Русия и милиарди са изтекли в посока към Руската федерация". 

Борисов цитира данни от националната статистика за стокообмена между България и Русия и обобщи:„Само за 5 месеца активно управление на тези три партии България стана три пъти по-зависима икономически от Русия по линия на стокообмена си. При санкции". 

"Искат да изкарат Радев, че е руският човек едва ли не. Какво причиниха на президента Путин, че изгониха готвачки, чистачки и подобни от Руското посолство, дали са му нанесли щета? И дали това той няма да го преглътне много лесно на фона на милиардите, които получава през България"?, попита още Борисов.

Той отхвърли атаките по отношение на газопровода „Балкански поток“ и уточни, че бил единственият проект, през който печелим за сметка на Русия стотици милиони от транзитни такси. И напомни, че позицията на ГЕРБ по темата за газа е: "100% диверсификация незабавна от "Газпром". "Внимание при преговорите с „Газпром“ пък бил съветът му към служебното правителство, за да не стане да платим невзетите количества два пъти и да не ни осъдят на арбитраж.

Борисов за Трифонов: Сам срещу всички – това е най-новото шоу, което ще води

 Лидерът на ГЕРБ коемнтира и идеята на Слави Трифонов за провеждането на референдум за президентска република.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.