С около 2 500 раждания годишно, Украйна е страната, превърнала се във фабрика за бебета

Да са заедно и да имат деца - това искат много двойки. Тази година са се родили повече от 16 000 деца на всеки час. Световната здравна организация изчислява, че 48 милиона двойки неволно са бездетни. Помощта за тях е пазар за милиарди долари.

Единият от вариантите, бездетните двойки да имат деца, е чрез сурогатни майки. Според проучване от 2020 година, пазарът е на стойност над 4 милиарда долара и расте силно.

Украйна е една от държавите, в които сурогатното майчинство е разрешено. В момента няколко стотин сурогатни майки износват децата на двойки от цял свят.

Татяна е сурогатна майка. Тя бяга във Варшава с дъщеря си, от войната в Украйна. Татяна износва бебето на ирландски родители.

"Истории от света": Тайната на дълголетието

„Основната причина, разбира се, е заплащането. Аз признавам това, както и всички останали, които ще попитате. Иначе е невъзможно да спечелиш достатъчно пари, за да си купиш къща”, признава Татяна.

Татяна получава 15 000 евро, за да износи детето на ирландската двойка. Сумата се равнява на заплатите, които би изкарала за три години. Татяна е в Киев когато избухва войната. Нейната агенция я принуждава да остане там до раждането.

От отчаяние , сурогатната майка бяга във Варшава, заедно с дванайсетгодишната си дъщеря . Бъдещите родите от Ирландия й помагат финансово. Наемат й апартамент в Полша и плащат прегледите й.

Може ли четенето да се превърне в игра за децата (ВИДЕО)

„Бих обвинила агенцията в немарливост към сурогатните майки. Те не се отнасят добре с нас, а ние също сме хора”, разказва Татяна.

В централна Украйна бебета чакат родителите си от Китай, Канада или от Германия.

Патриция и съпругът й идват от Германия, за да вземат бебето си.  Синът им ще се казва Хенри. След няколко дни, двойката ще трябва да предприеме животозастрашаващо пътуване обратно към Германия.

"Истории от света": Как ученици в Лагос се справят с планини от боклуци (ВИДЕО)

Сурогатната майка, която е износила детето им, е била принудена да пътува стотици километри през Украйна, по време на войната, за да роди.

„Изведнъж казаха, или идваш при нас ,или не си получаваш хонорара.”

Пътува осем часа, три дни преди раждането, през зоната на военни действия.

Друга сурогатна майка от Източна Украйна споделя, че по време на войната, агенцията й се е разпаднала, но са й се обадили и са й казали, че трябва да отиде в Киев, за да роди там.

„Вместо на безопасно място, те ме изпращат през ракетен огън и бомби, за да спестят пари. Страхувам се за живота си”, споделя сурогатната майка.

Една от водещите клиники в Украйна продължава да работи, въпреки войната.

„Клиниката не е спряла да работи нито за ден. Медицински персонал, обслужване на клиенти и висше ръководство, работят денонощно от първия ден на войната”, разказва служителка в клиниката.

„Те остават в градовете или селата си, ако там е спокойно. И после, щом наближи раждането, трябва да се приближат до нас. Но е възможно сурогатните майки да раждат децата и в други градове”, допълва служителката в клиниката.

През какво още преминават сурогатните майки по време на войната в Украйна, гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:25 ч. и четвъртък от 14:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.