Много от родителите са изправени пред истинско изпитание с какви средства ще ги подготвят

Четири дни преди началото на учебната година има риск над 50 деца от бедстващите села в Карловско да не тръгнат на училище. Много от родителите са изправени пред истинско изпитание с какви средства ще подготвят децата си за първия учебен ден.  Описът на щетите не е приключил, а помощта от 375 лева от държавата се очаква в края на седмицата.

В Каравелово има 17 деца от бедстващи семейства.

БЕДСТВИЕТО В КАРЛОВСКО: Как върви разчистването на наводнените села

Ваня и Пламен са родители на две деца. Едното е на 4 години и ще е в детска градина, а другото е на 10 и ще е в трети клас.

„Благодарение на доброволци имаме закупени нещата за училище и детската градина. Нашите средства ще отидат за спасяване на средствата”, заяви Ваня Пенчева.

Тя потвърди, че социалните служби са минали и са оставили за попълване на формуляри. Така следващият месец ще получат 375 лева помощ от държавата.

Сградата на детската градина в селото е подкопана след наводнението. Всички 10 деца ще бъдат преместени в Карлово. Осигурен е транспорт от общината.

„В утрешния ден очакваме експерти, които трябва да дадат становище дали сградата е надеждна, дали ще бъде ремонтирана или ще бъде съборена”, обясни Славка Червенкова, кмет на село Каравелово.

18 са учениците от бедстващите семейства в Каравелово за всички са осигурени учебни помагала и нови дрехи от дарители.

Водоснабдяването късно снощи е било възстановено навсякъде.

„Но поради голямото налягане и натоварването на системата, тя пак спря. Ако все пак водата тръгне, искам да знаят всички, че тя все още е негодна за пиене”, заяви Ивайло Гагов, председател на Кризисния щаб.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.