В 40% от къщите чешмите са пресъхнали от 20 дни

Остра нужда от питейна вода изпитват жителите на бедстващите карловски села Богдан и Каравелово. В 40% от къщите чешмите са пресъхнали вече 20 дни.

Въпреки даренията от граждани и фирми, запасите привършват. От ВиК дружеството в Пловдив заявиха, че водопроводите са отнесени от стихията и все още не се ангажират със срокове, кога ще бъде възстановено водоснабдяването.

Днес МС реши да се отпуснат спешно от държавния резерв 200 000 литра бутилирана вода за питейни нужди. Тя ще бъде разпределена между общините Карлово, Калояново и Марица. 

На този фон все още не е започнало обследването на опасните къщи. Комисията, която вчера трябваше да обиколи засегнатите села в Карловско, ще започне работа едва към края на седмицата.

Според Николай Цветков, зам.-кмет на Община Карлово, в Каравелово водоснабдяването е възстановено частично, но все още има отнесени и спукани водопроводи. "Постоянно има аварии в частите с вода. Надявам се да почистим дворовете и улиците в срок", посочи той. И допълни, че в рамките на 10 дни експерт инженер ще направи оглед на къщите и ще прецени дали са годни за обитаване. 

134 военни работят за възстановяване на селата в Карловско

"Не можем да си позволим да използваме питейната вода за битови нужди. Не ядем готвена храна. Водата е мътна е и с пясък", оплака се една от жителките на селото - баба Мария. 

А властите раздават количества вода, които да отговарят на броя членове на домакинството.

Същевременно 96 къщи в пострадалите села Богдан, Каравелово и Слатина ще  бъдат обследвани дали подлежат на ремонт или трябва да бъдат разрушени.

„В село Богдан са заявени 17 фургона от лица, които желаят да живеят в тях. Тук говорим за лица, за които къщите им са изцяло разрушени”, заяви Христо Иванов, кмет на с. Богдан. 

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.