Тези пари са допълнителни към обявените по-рано 6,9 млрд. долара за същата цел

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви отпускането на още 2,9 млрд. долара за фонд, чиято цел е да помогне за преодоляване на продоволствената несигурност в световен мащаб, предаде БГНЕС.

Байдън ще го съобщи официално в речта си пред Общото събрание на ООН, информираха от Белия дом. Парите "надграждат 6,9-те милиарда долара помощ от правителството на САЩ за подпомагане на глобалната продоволствена сигурност, за които вече са поети ангажименти през тази година", се казва в изявлението.

Белият дом заяви, че доставките на храни са нарушени от "усложняващото се въздействие на пандемията, задълбочаващата се климатична криза, нарастващите разходи за енергия и торове и продължителните конфликти - включително нахлуването на Русия в Украйна".

Сътресенията "нарушиха световните вериги за доставки и драстично повишиха световните цени на храните". Например продължителната суша е довела до това, че части от Сомалия са изложени на риск от глад, заявяват от Белия дом.

"Тази нова обявена сума от 2,9 млрд. долара ще спаси човешки животи чрез спешни интервенции и ще инвестира в средносрочна и дългосрочна помощ за продоволствена сигурност, за да защити най-уязвимото население в света от ескалиращата глобална продоволствената криза", се казва още в съобщението.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.