В село Богдан има щети по 140 имота

Днес ще бъде решено кои от засегнатите от наводненията в Карловско къщи ще бъдат съборени и кои - ремонтирани. Експертна комисия обследва засегнатите села. Само в село Богдан щети са нанесени на над 140 имота. Седем от домовете са напълно разрушени.

Над 30 къщи обходи специалната комисия тази сутрин. Според инженер Щерю Щерев само една къща подлежи на събаряне, защото е опасна. "Няма плочки, които да я задържат, а избата е наводнена и затлачена. Две къщи са с частично съборени стени, но имат стоманобетонени конструкции, които ги държат. При тях е нужно възстановяване и издигане на стени. Могат да се съборят при ново наводнение, ако не се вземат мерки", обясни той.

Семейство Димови призовават да им бъде помогнато с държавни средства.

А неприятната вест за събарянето на къщата на семейство Димови бързо стигна до благотворителни фондации.

“На тези хора обещаваме да направим дървена къщичка, в която да ги настаним и в която да могат да живея, в мястото, където се намирам в момента, в техния двор”, каза Мариан Димитров, директор фондация "АДРА-България".

Фондацията се ангажира до месец да  построи още 10 къщи в залетите от потопа села. И днес от Столична община изпратиха камион с бутилирана вода за Богдан. Утре се очакват нови 4 тира от държавата.

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.