Очакват се силни ветрове, проливни дъждове и мощна буря

Жителите на Флорида поставят чували с пясък около домовете си и трупат запаси за спешни случаи, изпразвайки рафтовете на магазините, след като ураганът "Иън" се запъти към щата, носейки силни ветрове, проливни дъждове и мощна буря.

"Иън" е ураган от категория 2, с вятър със скорост над 160 км в час и се очаква да се засили, преди да достигне Куба.

Синоптиците казват, че след като "Иън" напусне Куба, бурята може да достигне северно от залива Тампа рано в петък или да се обърне на северозапад към Панхандъл във Флорида.

„Това е наистина голяма буря“, каза губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, като обясни, че бурята потенциално може да обхване и двата бряга на щата.

Ураганът „Фиона”: Стотици евакуирани в Канада (ВИДЕО)

Администрацията на Байдън обяви извънредна ситуация за общественото здраве в щата и каза, че работи с местните власти, за да осигури подкрепа.

Признаци за предстоящата буря бяха забелязани в цяла Флорида - щат с население от 21 милиона души.

В магазините за хранителни стоки в целия щат останаха само празни картонени кутии.

В Тампа и околните плажни градове жителите напълниха чували с пясък и купиха дървен материал, за да облицоват прозорците си, докато се готвят за наводнения, които могат да потопят улици и домове. Силата на урагана може да повреди или унищожи домове и предприятия и да предизвика прекъсване на електрозахранването през следващите дни, предупреждават синоптиците.

КАДРИ ОТ ДРОН: 15-метрови вълни, предизвикани от урагана "Фиона" (ВИДЕО)

"Иън" може да достигне категория 3, след като навлезе в Мексиканския залив. 

Независимо от това, между 15 и 30 см дъжд се очаква да наводни както залива на Флорида, така и атлантическото крайбрежие в четвъртък, прогнозира Боб Оравек, метеоролог от Центъра за прогнозиране на времето на Националната метеорологична служба в Колидж Парк, Мериленд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.