Животното е бродило в южната част на Чили

Учени наскоро откриха няколко останки от Гомфотерес, датиращи отпреди 12 000 години, близо до ледниково езеро в южната част на Чили. Гомфотерес, изчезнал роднина на съвременния слон, е бродил в южната част на Чили преди хиляди години и може да е бил обект на групов лов от жителите на региона, хипотезират чилийските учени след скорошното откритие.

Големите същества тежали до 4 тона и можели да достигнат 3 метра.

Откриха гробница на 3000 години в Перу (ВИДЕО)

„Хипотезата, с която работим, е, че става въпрос за лов, ловни събития“, каза Карлос Торнеро, археолог, работещ на обекта. „Смятаме това, защото Гомфотерес е много голямо и опасно животно и вероятно са били необходими няколко души за лов.“

Учените казват, че откритието ще им позволи също така да проучат по-широкото човешко въздействие върху региона и как променящият се климат е засегнал животните в района през това време.

„Можем да получим много информация оттук, например по отношение на изменението на климата, как то е повлияло на животните“, каза Елиза Калас, археолог, който също работи на обекта. „Влиянието, което хората оказват върху околната среда, е много в съответствие с това, което се случва сега по отношение на околната среда".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.