Богатите страни ще трябва да играят по-голяма роля в създаването на устойчивост

Екологичният фонд на основателя на Amazon, Джеф Безос се стреми да изгради коалиция от африкански и европейски държави около тазгодишната среща на върха на ООН за климата, за да увеличи усилията за възстановяване на земята.

Преди COP27, която ще се проведе този ноември в Египет, Безос настоява за планове за обръщане на обезлесяването и деградацията на земята на 100 милиона хектара в Африка до 2030 г., каза Андрю Стиър, главен изпълнителен директор.

 Така наречената инициатива AFR100 се ръководи от страни от Африканския съюз.

„Африканските фермери страдат ужасяващо от изменението на климата“, каза Стир по време на конференция.

ЕК ни дава 11 млрд. евро за екология, инфраструктура, заетост и аквакултури

Междувременно развиващите се страни увеличават изискванията по-богатите нации с въглеродни емисии да плащат за предизвикани от климата бедствия като наводнения, пожари или глад.

Попитан как фондът на Безос гледа на подобни репарации, Стир каза, че „богатите страни ще трябва да играят по-голяма роля в създаването на устойчивост при подпомагането на бедните страни и бедните граждани да се адаптират“.

Джеф Безос, чието състояние Forbes оценява на повече от 130 милиарда долара, е сред нарастващата група магнати, които се стремят да се справят с изменението на климата чрез част от своето богатство. Основателят на Patagonia Ивон Шуинар наскоро каза, че ще предаде марката за облекло на тръст, който ще посвети печалбите си на кризата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.