Австралия е загубила повече видове бозайници от всеки друг континент

Австралия ще се стреми да има „нулево ново изчезване“ в опит да защити растенията и животните на островния континент, известен с видове, които не се срещат никъде другаде по света.

Обявеният план ще изпълни целта на федералното правителство за защита на 30 процента от земята и 30 процента от океаните до 2030 г., като задели най-малко 30 процента от земната маса на Австралия за опазване, каза министърът Плиберсек.

За първи път от 36 години: Големият бариерен риф се възстановява (ВИДЕО)

Чрез приоритизиране на 110 вида и 20 места, Плиберсек каза, че площите, управлявани за опазване, ще бъдат увеличени с 50 милиона хектара.10-годишният план ще бъде преразгледан през 2027 г.

Петгодишен доклад, публикуван през юли от правителството, показа, че Австралия е загубила повече видове бозайници от всеки друг континент и има един от най-лошите нива на намаляване на видовете сред най-богатите страни в света.

Откриха десетки мъртви кашалоти на австралийски плаж (ВИДЕО)

Шестата по площ държава в света е дом на уникални животни като коали и птицечовки, въпреки че броят им намалява. Австралия напоследък беше засегната от чести екстремни метеорологични явления, включително опустошителните горски пожари през 2019 г. и 2020 г. на изток, които убиха 33 души, милиарди животни и изгориха територия, колкото половин Германия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.