Какви са вариантите в Закона за личния фалит

Всеки, който е задлъжнял с повече от 10 минимални заплати и не може да ги върне повече от 6 месеца, има право да задейства процедура по несъстоятелност. Това предвижда Закон за личния фалит. 

Адвокат Деян Драгиев сподели, че риск за недобросъвестни кредополучатели има. "Най-напред този законопроект може да не стигне доникъде. Следва се практиката да има елемент на добросъвестност при регламентация на несъстоятелност. Тя е главно насочена към търговски дружества. Това се случва когато е свръхзадлъжняло. При физическите лица е различно, защото продължават да съществуват и след процедурата за несъстоятелност. Моралният елемент е свързан с добросъвестността", подчерта той.

Финансист: През 2023 г. инфлацията у нас трябва да е под 10%

От своя страна финансиста Васил Кендов принципите на законопроекта за личен фалит не са меродавни. "Целта е да накара хората, които са изпаднали в невъзможност да изплащат задълженията си, продължат да се развиват. След неплащането на дълговете започва игра на котка и на мишка. Има два варианта - след 6 месеца човекът отново да започне да плаща данъци, но да не може да тегли кредити за определен период от време. Трябва да се създаде кредитен рейтинг. Друг вариант е социалният - при изземване на имущество да се предоставя безплатна алтернатива от държавата", обясни той. 

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.