По думите му виртуалното ни пространство става все по-уязвимо

Разследването на киберпрестъпленията в България е на много ниско ниво, смята директорът на НСлС Борислав Сарафов. Той изрази мнението си на семинар за разследване на киберпрестъпленията, който се провежда съвместно с Баварската Прокуратура.

„Искам да подчертая отличното сътрудничество между двете прокуратури, което датира от 2002 г. Радвам се, че в рамките на този семинар може да си сверим часовника с германските ни колеги и да видим най-добрите в областта на разследването на кибепрестъпленията. Надявам се нашият часовник да не е изостанал, макар че нивото на киберсигурност у нас е много ниско. Все повече стават администраторите на облачни услуги, все повече информация се качва в различни облаци и виртуалното пространство става все по-уязвимо на дигитални атаки", уточни той. 

„През 2018 година в страната ни бе приет Закон за киберсигурност, но това за съжаление не помогна. Ние получихме хакерски атаки срещу НАП, срещу „Български пощи“ - дейността на тези институции беше силно затруднена, предизвика обществени сътресения и вълнения“, заяви той.

На двустранни срещи днес с Баварската Прокуратура са били обсъдени и сътрудничество по конкретни наказателни дела, както и работа по дела за трафик на хора и пране на пари.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.