Вижте мнението на експертите

Могат ли ароматите на любимите ни храни да ни заредят с добро настроение и каква е връзката между миризмите и усещанията – на тези въпроси търси отговор екипът на „Дойче веле” в епизод от поредицата „В добра форма”.

Как да бъдем щастливи в трудни времена (ВИДЕО)

„Всяка ситуация, която преживяваме, се запазва със съответната миризма, която усещаме по същото време. Ако по-късно отново възприемем тази миризма, тогава ситуацията също се извиква от паметта ни и можем да я преживеем отново в себе си. Това задейства позитивното настроение”, казва експертът по обоняние д-р Ева Хойбергер.

Според специалистите мозъкът ни реагира особено внимателно на миризмите, които се появяват около храната и тогава се съхранява всеки детайл.

Повече по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.    

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.