Писателката разказа своите спомени за автора на "Време разделно"

„Понякога е по-добре да нямаш. Това е начин да го постигнеш, да не се предадеш пред нямането. Нямането е нещо много временно, то е двигател, което те кара да постигаш. Горивото на този двигател е характерът”. Тези думи на писателя Антон Дончев цитира писателката Здравка Евтимова в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS. Днес е поклонението пред тленните останки на академик Дончев в централната сграда на БАН, където е поставена съболезнователна книга.

Евтимова разказа спомен от 1999 г., когато академик Дончев е удостоен с наградата „Балканика”.

„Стоя на кино „Плиска”. Изведнъж усещам някой да си слага ръката на рамото ми. Бях с дъщеря си, той поиска да ни почерпи. Говореше бавно и отмерено, имах чувството, че всяка дума е дъждовна капка след дълга суша. Това беше много голяма изненада за мен”, каза Евтимова и продължи да си припомня думите му – „Нямаш пари да си превеждаш нещата, почвай сама да ги превеждаш”.

„Всичко, което човек трябва да прави, дори и нещастните събития в живота му, особено ако пише, са добре дошли. Човек трябва да работи”, посъветвал Дончев тогава авторката, носителка на наградите „Чудомир”, Генчо Стоев”, „Златен ланец”, „Блага Димитрова”, и др.

Поклонение пред големия български писател акад. Антон Дончев (СНИМКИ)

Според Евтимова в общуването неразбирателството идва от това, че ние самите предизвикваме другия човек, като си мислим, че понякога той проявява неприятни качества. „С добра дума може да превърнем неговите думи в дългоочакван дъждец, да се замислим дали наши постъпки или думи не са предизвикали подобно отношение”, каза Евтимова.

При  срещата си тогава с академика тя е усетила дистанция и студенина от Антон Дончев. „Но тази студенина не те съсипва, това е хлад, така необходим в задух”, обясни Евтимова усещането си в онзи далечен ден. „Той те кара да събереш мислите си в едно място”, разказа своето преживяване тя.

„И сега живеем в остро време разделно, защото българи се изправят срещу българи”, цитира думите на Антон Дончев писателката.

По думите ѝ историята често е рана. „Ние сме призвани да лекуваме тази рана и човек, който лекува раната, е човек на бъдещето. Вярвам, че сред днешните политици ще се намери един човек, който да излекува раната …. Всички българи да се почувстват малко по-спокойни, по-свободни. Човекът на бъдещето е призван в раната, в която днес живее, да внесе малко лек”, каза Евтимова.

 „От една страна той казва, че който мисли за отмъщение, държи раните отворени. От друга страна той казва – дори излекуваната рана остава белег”, припомни тя думите на Антон Дончев.

„Да не държим раните отворени, но да не забравяме и уроците. В тежки моменти да успеем да съхраним човещината и да запазим България цяла за децата”, призова Здравка Евтимова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.