Това обяви кметът на града Виталий Кличко

Новите руските ракетни удари тази сутрин оставиха без вода 80% от жителите на Киев и спряха тока на 350 000 домакинства.  Освен столицата, засегнати бяха Харков, Днипро и Запорожие. Ракети паднаха дори в градове на 1000 километра от фронта в Западна Украйна.

В магазините някои хора се презапасяваха.

„Водата е само за всеки случай. Заради сегашната ситуация. Винаги е необходима, особено като се има предвид днешното спиране", каза София, жител на Киев.

Ракетни удари в Украйна (ВИДЕО)

В Харков спря метрото. Руският обстрел доведе до поредното спиране на тока. Губернаторът на Харковска област каза, че 5 ракети са ударили различни съоръжения от инфраструктурата в областта. Придвижването се затрудни допълнително от спирането на тролеите.

„Реакцията ми е ясна. Писна ми от руснаците. Но никой няма да се предаде. Свикнахме вече, девети месец върви. Всички разбират, че трябва да се направи необходимото", заяви Игор Половиков, шофьор на тролейбус от Харков.

Междувременно край Босфора продължи инспекцията на кораби, превозващи украинско зърно. Русия каза, че се оттегля от споразумението за износ, но много кораби вече са тръгнали по маршрута.

„Спирането на сделката за зърното няма да е от полза нито за Русия, нито за Украйна. Няма да е от полза за никого. Това обсъждахме в разговорите с руската страна. Ще се обърнем със същото послание и към Украйна”, каза Хулуси Акар, министър на отбраната на Турция.

Египет, Индонезия и Бангладеш са трите страни, които внасят най-много украинско зърно. В тях живеят над 500 милиона души. Това е основната причина международната общност да прави допълнителни усилия войната да не спира износа на храни.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА