Вандалската проява взриви социалните мрежи

Рапърът Никола Дринков от Пловдив и негов приятел са хората, качили се с джиповете си на стълбите пред Паметника на Съединението. Те бяха задържани, а впоследствие освободени срещу 2 000 лева гаранция.

Версията на Дринков е, че искали да рекламират нещо красиво от Пловдив. Прокуратурата определи действието като „вандализъм“ и съобщи, че извършителите ще бъдат съдени за хулиганство.

Клипът е заснет в петък срещу събота, около един часа след полунощ, от спряло наблизо такси.

„След като видях клипа, веднага се обадих на директора на МВР в Пловдив и той ме увери, че лицата ще бъдат установени. Това се случи в рамките на 24 часа. Установени са лицата, управлявали джиповете. Те са на 23 и 25 години. 25-годишният мъж има предишно осъждане. Задържани са за срок от 24 часа по Закона за МВР. Предстои проверката по случая да бъде докладвана на районен прокурор”, заяви в ефира на „Здравей, България” районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев.

Шофьорите заявили пред властите, че искали да снимат музикален клип и затова качили превозните средства на паметника.Общината не е издавала подобно разрешение, съобщиха за Нова от местната администрация. 12-метровата статуя е дело на покойния вече скулптор Величко Минеков, който е баща на сегашния министър на културата Велислав Минеков.

Два дни след случилото се по стълбите и по плочките до постамента, все още личат следите от автомобилните гуми на двата джипа. "Позор и потъпкване на националното ни обединение" - така гражданите на Пловдив коментират случилото се. Ако двамата младежи бъдат осъдени за хулиганство ги грози затвор до една години или пробация.


Повече гледайте във видеата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.