"Парите явно са пред интереса и здравето на хората", обясни протестиращ

Стотици граждани на Пловдив се събраха пред сградата на общината. Те носят плакати с образа на общински съветници, които гласуваха за промяна на статута на зелената площ. Пловдивчани дойдоха с децата и домашните си любимци. Протестиращите събират подписка с искане за извънредна среща на общинския съвет в града.

Валентин Котов – един от протестиращите, обяви, че имат три искания.

„Първото е областният управител да върне решението. За съжаление, той отказа да направи това и на практика обслужи интерес за унищожаване на парка. Второто ни искане е паркът да бъде отреден за зелена площ. Третото – той да бъде отреден и върнат в активите на община „Пловдив”, за да бъде запазен”, каза Котов.

Зад решението на общинския съвет прозират много сериозни съмнения за корупционна практика. Нито един от тях не обясни защо е в интерес на пловдивчани паркът да бъде унищожен, обясниха протестиращи.

„За съжаление, промяната предвижда от 82 дка, 65 хил. м да бъде застроена. Финансовият интерес, явно е с предимство. „Парите явно са пред интереса и здравето на хората. Нито един от общинските съветници, които гласуваха за промяната на парка, не обясни защо”, каза Котов.

Недоволството е заради решението за строителство върху зелен терен в най-големия парк в града - този до Гребната база. Статутът му се промени, след като Общинският съвет прие нов устройствен план и даде възможност на частен инвеститор да строи три и четириетажни жилищни кооперации.

Проблемът е с 81 декара в сърцето на парк „Отдих и култура”. „Новият общ устройствен план дава право там да се застроят 65 000 кв. м разгъната застроена площ. Това автоматично означава, че този парк ще бъде бетониран, а гората ще бъде изсечена. Ще се борим да запазим парка. Настояваме общината да върне предназначението на имота и той да остане парк. Както и имотът да бъде отчужден”, каза Тони Стойчева.

Жени Петкова се опасява, че жителите губят града си. „Губим тепе по тепе. Две вече ги няма. Сега губим и парка до Гребната база. Това е зеленото сърце на парка. Пловдив - столицата на културата, вече се превръща в столица на бетона, на строежите и ремонтите”, каза тя.

Инициативният комитет за спасяването на парка ще атакува в Административния съд решението, с което се променя статутът на парка и се дава право на частния инвеститор да строи на мястото. 

 

 

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.