Владимир Йончев и Валерий Тодоров обсъдиха развитието на войната в Украйна

„Възможно е да има повишена активност на войната в Украйна. Решителната развръзка е много далеч. … 2023-та година ще е ключова дали руското общество ще узрее да разбере и да му бъде показано, че стоят зад несправедлива война”. Това заяви главният редактор на сайта OFFNEWS Владимир Йончев в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS.

За другия събеседник – журналистът и бивш директор на БНР Валерий Тодоров смята, че през лятото ще има руско настъпление. „Пораженията, които нанесоха украинските сили на Русия не могат да бъдат компенсирани така бързо, за да дадат мащабна атака… Проучване на общественото мнение показва, че над 60% от руснаците не одобряват войната”, каза Тодоров.

„Не вярвам в способностите на руското общество да извоюва демокрация”, заяви Йончев.

По думите му България влезе в историята като двама натовски генерали прогнозираха победа на страната на противника (Русия). С течение на войната все повече ще се втвърдява … ние сме от двете страни на Желязната завеса. Русия няма как да е победител”, категоричен е той.

Според Валерий Тодоров всеки има право на мнение, мненията трябва да се говорят в публичната среда. „Ние сме в момент, в който е ясно, че имаме партньорски задължения, от които не може да се отделим. Отделяне на политиката от хората, културата, икономиката е особено важно, защото те се развиват в противоречива среда”, каза той.

По думите на Тодоров практиката към такива авторитарни режими е да дойде човек с още по-тежки черти на авторитаризъм. "Рискът може да се окаже по-голям", смята дългогодишният кореспондент на БНР в Москва Валерий Тодоров.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.