Това доведе до напрежение и недоволство на протестиращите

Пловдивският общински съвет не събра кворум и така извънредното заседание, на което трябваше да се реши съдбата на Пловдивския панаир, не се състоя. Това доведе до напрежение и недоволство от страна на протестиращи, които се събраха в защита на общинския дял в дружеството. 

Кметът на града - Здравко Димитров, категорично заяви, че ще обжалва решението, взето от ОбС в края на декември 2022 г., с което се дава право акциите на Община Варна да бъдат придобити от дружеството “Пълдин туринвест”, чийто собственик е Георги Гергов. 

Димитров бе категоричен, че ще обжалва решението и ще се противопостави срещу това Гергов да стане едноличен собственик на Панаира. 

Протест в Пловдив срещу решение на Общинския съвет за Панаира

Липсата на кворум предизвика напрежение. Протестиращите граждани се оказаха повече от общинските съветници. Опасяват се, че ако Панаирът попадне в частни ръце, ще бъде ликвидиран, а теренът на площ от 350 декара ще бъде застроен.

“Тук сме да покажем, че хората на Пловдив държат на панаира. Той е едно от най-важните места за града, негова емблема”, заяви Божидар Костадинов. 

Някои граждани имат опасения, че той ще го превърне в жилищен комплекс.

“Подканваме министърът на икономиката да вземе обратно акциите на Община Варна. Всички възможни методи, които има, ще ги използваме, за да спасим панаира”, апелира Валентин Котов. 

Нов протест заради съдбата на Пловдивския панаир

А общинският съветник от “Да, България” Веселина Александрова обяви ситуацията за “комична” и “престъпление за Пловдив”.

Отсъствието на общинските съветници осъдиха и депутатите от “Продължаваме Промяната”, БСП и “Демократична България”, които дойдоха на сесията.

“Прави се един подарък към Георги Гергов. Затова днес не виждаме общинските съветници от ГЕРБ, както и отцепилите се бивши общинари от БСП. Те си дават сметка за това, което правят”, каза Никола Минчев от ПП. 

“Да дойдат и да защитят това, което са гласували. Да обяснят на хората каква е причината, особено за ГЕРБ, да упорства за реализацията на тази сделка, при положение че стана ясно, че пловдивчани са против и панаирът трябва да остане държавен”, заяви депутатът от БСП Кристиян Вигенин. 

Протест за Пловдивския панаир

На място отиде и съпредседателят на ДБ - Христо Иванов. “Става дума и за тест за това дали българската политическа класа е готова да мине към дела, когато става дума за борба с корупцията и устойчивост на руско влияние и на корупционно влияние. Този казус съдържа точно тези два елемента”, каза Иванов. 

И така в сила остава решението на общинските съветници от декември, с което бизнесменът Георги Гергов ще стане мажоритарен собственик на панаира, придобивайки 29% от варненските акции в дружеството „Пълдин туринвест“.

На брифинг на кмета на града Здравко Димитров, самият той заяви, че ще обжалва решението на ОбС. 

“В този политически цирк няма да участваме. Абсолютно безпредметно е да имаме извънредни сесии и да идват хора, които искат да вземат думата. Днес в Пловдив имаме 7 народни представители. Вместо Вигенин днес да идва тук, можеше да попита председателя на партията какво точно се е случило с Пловдивския панаир през 2006 г. и откъде е започнала сагата”, заяви местният лидер на ГЕРБ Иван Тотев.

“През всички мандати на Бойко Борисов ГЕРБ се е опитвала да пази обществения интерес. Имаме решение на ОбС, с което ние ще обжалваме вписването. Кметът ще го направи”, категоричен бе Тотев. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.