Тече двумесечно предизвестие

"Разпоредил съм се за пускане на двумесечно предизвестие за фирмата, която контролира така наречения „златен гьол”. Държавата влиза в собствеността си. Договорът изтича на 12 март. В документа е вписано, че ако държавата го прекратява, трябва да прати двумесечно предизвестие". Това заяви служебният земеделски министър Явор Гечев на брифинг на ГКПП „Капитан Андреево”.

Обектите от въпросния "златен гьол" са трите пункта за дезинфекция на автомобилите, които влизат от Турция в България. 

32 млн. лева е спечелила фирма от дезинфекцията на ГКПП „Капитан Андреево“

Той обясни, че сега пунктът е по-натоварен, защото фитосанитарният контрол ще бъде отделен в нов поток. „Има капацитет за разполагане на чисто нова държавна лаборатория”, каза Гечев.

"Само държавата работи на ГКПП „Капитан Андреево”. Частни фирми не са обработвали нито един товар и нито един камион", увери земеделският министър, изтъквайки принципността на служебния кабинет.

„Ще бъде направена държавна фирма, която ще се управлява от 5 институции, за да може държавата да води процеса. Държавата си влиза в дейността (за дезинфекция)”, увери Гечев.

Такси за дезинфекция по границата с Турция


Според него страната ни има капацитет да изпълнява дейността, делегирана на частна фирма. „Дезинфекцията не е атомна физика, не е АЕЦ „Козлодуй”, мисля, че държавата има капацитет да се справи с всичко. Фирмата не може да си тръгне сега, може да си тръгне, когато изтече договорът”, обясни Гечев.

„Помня времена, когато „златният гьол” не работеше, той не е задължителен”, допълни  Гечев и поясни, че тази услуга действа, когато има епизоотична обстановка. „Ние сме тук като държава. На този етап експертите мислят, че е удачно дезинфекцията да продължи”, каза той.

Подозират умишлен палеж във фабрика в Габровско

На място беше и изпълнителният директор на Агенцията по храните д-р Иван Шиков, който коментира пожара в частна фирма в габровско село и обясни, че се води проверка. По думите му БАБХ контролира събирането, съхраняването и транспортирането и оползотворяване на мазнини.

Палеж с коктейли "Молотов" на фабрика в Габровско (ВИДЕО)

„Собственичката на фирмата казва, че от 11 г. са на терен, били прозрачни. Колегите от агенцията провериха - тази фирма е регистрирана и законно работи от август 2021 г….Разпоредил съм проверка защо фирмата е от 11 г. на пазара на труда, а работи спрямо изискванията от година. Ще направим проверка – всички служители, които са извършвали, ако са извършвали такъв контрол – да разбера какви са констатациите от тяхна страна”, каза Шиков. 

На проверката за обслужването на камионите на ГКПП „Капитан Андреево“ присъстваха и заместник-министърът на земеделието Крум Неделков, заместник-министърът на вътрешните работи Емил Ганчев, заместник-директорът на Агенция „Митници“ Пламен Павлов, заместник-областният управител на Хасково Мартин Узунов и директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Иван Шиков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook