Вече се коментират две дати като най-вероятни за евентуални предсрочни избори

Съставянето на редовен кабинет сега зависи от БСП. Тя беше партията, на която президентът Румен Радев избра да връчи папката с третия проучвателен мандат. На практика Конституцията не е разписала точен срок при третия мандат и парламентарната група може да бави процедурата.

С червени рози и бонбони: Президентът връчи третия мандат на БСП

Президентът днес връчи третия мандат. Какво е ясно при него? Той се дава 7 дни след провала на втората възможност за съставяне на кабинет. Папката отива при трета политическа сила, която по Конституция се избира от президента. Мандатът се връчва на председателя на парламентарната група, а не на кандидат-премиер. В случая това е Корнелия Нинова.

Реакциите на партиите след връчването на третия мандат на БСП

Тук са и разликите в процедурата. Сега социалистите нямат срок, в който да върнат папката.

Според решение на Конституционния съд от 1992 година, ако третата партия излъчи кандидат за премиер, чак тогава започва да тече срок от 7 дни за излъчване на кабинет. При нов крах следват два указа от президента – за разпускане на Народното събрание и за назначаване на нов служебен кабинет. Дори Румен Радев да остави абсолютно същия служебен състав, той все пак трябва да го преназначи с указ.

След като БСП получи третия мандат, въпросът е колко време той ще остане в тях. Заявката на социалистите е за бързи действия. Конституционалистите припомнят, че няма срок за връщането му, но не трябва да се отлага без конкретни резултати. „Не е обосновано и разумно да се бави твърде много мандатът ако е ясно, че политическа подкрепа няма. На този етап отговорността е основно политическа. Ето защо, въпреки че няма ограничение да се забави мандатът, все пак трябва да бъде разумно и обосновано неговото задържане”, коментира докторът по конституционно право Симона Велева.

Ако БСП намерят подкрепа, те ще трябва да номинират премиер, който ще има 7 дни да предложи състав на кабинет.

„Парламентарната група на БСП може да прецени да удължи опитите като време, разбира се, за формиране на някакъв диалог и намиране на някаква формула за парламентарното правителство, преди да излъчи кандидат, на когото президентът да връчи вече персонален мандат по силата на едно решение, доста старо и непълно, на Конституционния съд от 1992 г.”, каза Пламен Киров, който е професор по конституционно право.

Нинова за третия мандат: Искаме да преговаряме с всички

Една от версиите, които се завъртяха, е, че БСП ще задържат мандата до конгреса на партията, насрочен за 11 и 12 февруари. Според експерти този сценарий е нереалистичен. Според социолога Първан Симеонов БСП ще положи реални усилия и ще изпълни мандата. По думите му обаче вероятността да успеят социалистите е „много ниска”.

Ако все пак има някакво забавяне, то ще е за да може евентуалните избори да бъдат през пролетта, казва той. „Всичко това зависи колко БСП държат мандата. Последният път го позадържаха и точно това донякъде осигури възможността изборите да са извън летния сезон. Сега пък търсим възможността да са извън зимния сезон. Изобщо, те изборите при нас станаха сезонно явление”, коментира Симеонов.

Като най-възможни дати за предсрочни избори при провал на третия мандат се посочват 26 март и 2 април.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook