Путин коментира влиянието на западните санкции върху руската икономика

След месеци на неуспехи на бойното поле в Украйна, Москва планира да „разтърси военната структура на страната”. Президентът Владимир Путин коментира влиянието на западните санкции върху руската икономика. 

Москва обяви, че планира да засили бойните способности на армията и да привлече още войници. „Ще има значителни промени в състава на въоръжените сили, ще увеличим числеността, ще има промени на военното и административно деление на Руската федерация, които ще бъдат извършени през 2023-2026 година”, обясни руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

Путин пък се опита да омаловажи влиянието на западните санкции върху руската икономика. „Действителната динамика на икономиката ни се оказва много по-добра от това, което експертите както в страната, така и чуждите, прогнозираха. Руският брутен вътрешен продукт между януари и ноември 2022 г. е спаднал, но само с 2,1%”, посочи държавният глава.

Продължиха и взаимните обвинения между Москва и Киев относно трагедията в Днипро, където руска ракета уби 44-ма души в жилищен блок. Украинският президентски съветник Олексий Арестович подаде оставка заради коментар, че това, което е ударило блока, е била ракета, свалена от Украйна.

„Случилото се в Днипро, фактът, че Русия подготвя нов опит да завземе инициативата във войната, фактът, че характерът на военните действия на фронта изисква нови решения в снабдяването на отбраната - всичко това само подчертава колко е важно да се координират нашите усилия, усилията на всички членове на коалицията, да защитим Украйна и свободата и да ускорим вземането на решения”, каза Володимир Зеленски.

Междувременно, бивш наемник от частната армия „Вагнер” избяга от Русия и поиска убежище в Норвегия. Андрей Медведев разказа, че е бил свидетел на множество екзекуции и убийства на войници от собствените им командири заради неподчинение.

„Знам със сигурност за три случая, когато затворници, опитващи се да избягат от болницата, след като са били ранени, са били застреляни. Също 10 души бяха убити на полигон пред затворници, които току-що са пристигнали”, обясни той. 26-годишният Медведев твърди, че се страхува за живота си.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook