Тя обясни, че е назначена автотехническа експертиза и е извършен оглед на местопроизшествието в Старозагорско

Употребили алкохол родители качват в автомобилите си собствените си деца без никакъв страх от последствията и без никакъв респект от закона. Това каза за БГНЕС говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Тя коментира катастрофата с пиян шофьор, при която 7-годишно дете загина в Старозагорско. 

„Снощи, около полунощ, на прав участък самокатастрофиралият автомобил, управляван от 43-годишен мъж, същият, возел двете си малолетни деца, като момиченцето, на 7 години, е починало на място, а 9-годишно момче е с тежки фрактури, и е настанено в болнично заведение“, съобщи Милева и уточни, че бащата също е настанен в болница с фрактура на шиен прешлен.

„На място е тестван с техническо средство – дрегер, който отчита 1.42 промила. Взета му е кръв за химическо изследване за наркотици и алкохол в кръвта. Водачът е в тежко състояние, което не позволява процесуално-следствени действия с негово участие“, заяви тя и допълни, че той вероятно е шофирал с висока скорост.

7-годишно дете загина при катастрофа с пиян шофьор в Старозагорско (СНИМКА)

Говорителят на главния прокурор обясни, че е назначена автотехническа експертиза и е извършен оглед на местопроизшествието.

„Това, което искам да припомня, е, че преди повече от две години прокуратурата представи на вниманието на народните представители експертни предложения за промени в Наказателния кодекс, свързани с възможността за отнемане на моторни превозни средства на употребили алкохол и наркотици шофьори, както и квалифициращи като умишлено деяние на действия, причиняващи смърт по пътищата от такива лица“, каза още Милева и добави със съжаление, че в изминалите две години и половина законодателят не намери за необходимо да обсъди тези експертни предложения, чиято цел е именно да ограничат извършването на подобни престъпления и трагедии.

Когато говорим, че е нужна "съдебна реформа", това е реформата, която е необходима, която ако не да спре, то поне да намали невинните жертви по пътищата, каза още Милева. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС