Темата за културата коментира и музикантът Васил Георгиев

Новият министър на културата Николай Тодоров е класически музикант, което за мен е добра новина. Това каза музикантът Васил Георгиев в студиото на "Твоят ден" по  NOVA NEWS.

Той коментира и предходните министри. Музикантът анализира културата в страната ни, той сподели, че се случват хубави събития и културата е на много високо ниво.

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев каза, че изкуствата в България не могат да не бъдат администрирани, защото творците имат нужда от държавна подкрепа. Той призова да се изчистят административните дейности по проектите. Мутафчиев коментира и скандала в НТ „Иван Вазов“.

Лошо е когато артистите имат нужда от политиците, смята Георгиев. Той поясни, че при организацията на фестивала за Георги Минчев разчита на културния отдел на Столична община. Това което го притеснява е, че има творци, които работят върху проекти за финансиране, вместо да създават изкуство.

Мутафчиев е на мнение, че ако става дума за партийна политика, то тя няма място в изкуството. Той допълни, че когато говорим за изкуство, което да остави следи, тогава се изисква и стратегия и политика, която да е безпартийна. Мутафчиев посочи, че става дума за политика на мислене.

Актьори с коментар за диалога между политиците и народа

За новия министър на културата Тодоров актьорът сподели: „Той и изключително балансиран, спокоен, креативен човек, с когото можеш да се разбереш. С проф. Минеков нямаше никакъв диалог. За г-н Тодоров диалогът е онова, което го отличава от всички. Мога да го сравня с диалогичността на Боил Банов. Той познава много добре проблемите с финансирането на културата и управлението на делегирани бюджети.“ По думите на Мутафчиев предишният министър вместо да търси средства се е занимавал с уволнения на директори, което не е креативно мислене.

Васил Георгиев е на мнение, че „когато държавата е по-културна парите отиват за култура“. Той призова министърът „ да работи здраво и да бъде добър човек“.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.