По думите ѝ поне една година ще се регистрират вторични трусове

Поредица силни земетресения удариха Централна Турция през нощта. Най-силният трус в 03.17 ч. българско време е бил 7.8 по скалата на Рихтер.

СНИМКИ СЛЕД ТРУСА ВИЖТЕ ТУК

"Земетресението е най-силното в последните 10 години в този район. Събитието е усетено на цялата територия на Турция и е слабо усетено в България, Румъния и дори Албания", каза за "Твоят ден" доц. Пламена Райкова, сеизмолог от НИМХ.

Серия мощни земетресения в Турция, има стотици жертви (ВИДЕО+СНИМКИ)

По думите ѝ поне една година ще се регистрират вторични трусове. "По-силни събития ще се наблюдават през първия месец, не може да се каже с какъв магнитуд. Вероятно ще са около 5 по Рихтер и по-надолу. Вероятно ще се усетят на територията на Турция, но не и на България, ако са слаби. Тези с магнитуд между 5 и 6 има вероятност слабо да се усетят у нас", обясни тя.

От БАН съобщиха, че земетресението е 30 пъти по- силно от последното голямо преди три години, когато загинаха 40 души, а над 1600 бяха ранени.  

„Това е много добре известна разломна зона. Затова там се очакват силни земетресения, но това е максимумът, който се е очаквал”, каза доц. Петя Трифонова, зам.-директор на НИГГГ.

Повече вижте във видеото

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНИЯ ТРУС В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.